Talajjavító mederanyag, kezelt mederiszap felhasználása

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 49. § (1) a) pontja szerint a kezelt mederiszap termőföldön való felhasználása engedélyhez, a 49. § (2) e) pontja szerint a talajjavító mederanyag felhasználása pedig bejelentéshez kötött tevékenység.

A talajjavító mederanyag és a kezelt mederiszap termőföldön történő felhasználásának szabályairól a 190/2023. (V. 22.) Korm. rendelet fogalmaz meg részletes előírásokat.

A mederanyagok jellemzően magas szervesanyag-tartalmának köszönhetően termőföldön való felhasználásukkal, a termőtalaj szervesanyag-, valamint tápanyag-ellátottsága eredményesen javítható.

Kezelt mederiszap felhasználása esetén talajvédelmi tervet, talajjavító mederanyag felhasználása esetén egyszerűsített talajvédelmi tervet, vagy talajvédelmi nyilatkozatot kell készíteni, mely elkészítését jogosult talajvédelmi szakértő végezheti.

A talajvédelmi terv meghatározza a kezelt mederiszap vagy talajjavító mederanyag felhasználásának lehetőségeit, az adott területrészeken maximálisan felhasználható anyagmennyiséget, a felhasználás módját. Ezeket a talajvédelmi szakértő a mederanyag vizsgálatára és a célterület talajvizsgálatára alapozottan, a felhasználandó anyag és a talaj tápanyagtartalma, valamint károsanyag tartalma, a talaj vízgazdálkodási tulajdonságai és a termesztett növényzet igényeinek tükrében határoz meg. A talajvédelmi terv szükség esetén javaslatot tesz talajjavításra, vagy egyéb forrásból történő tápanyag-utánpótlásra is.

Menü